Yuan xiao - helgdag och helggodis

Imorgon är det en helgdag som heter yuan xiao då man äter en lite mjuk degboll fylld med socker och sesamfrön, jättegott som desert. Jag gick till min lilla shop och köpte ett par påsar för att spara och äta vid godissug.

Här på gatan ser ni sortimentet, de kan vara fyllda med jordnötter, bönor, svart sesam eller något jag inte riktigt förstod.


När jag ska in på butiken och betala skriker kassörsan till sin kollega:
- Ta shöu la, Ta shöu la!!
Det betyder "hon har blivit smalare, hon har blivit smalare!!" Jag skrattar och säger, ja jag var lite tjockare efter jul men nu är jag smalare igen. Då stirrar de ännu mer på mig och säger "ja, du är verkligen smalare! Ansiktet!"

Så totalt ogenerade att högt diskutera andras vikt, jag tycker det är lika underhållande varje gång, för det är så osvenskt!

På våren måste man njuta av solen...


Här i Xuanhua är det extremt torrt klimat -
med fördelen att det är alltid sol och aldrig regnar när man ska gå till jobbet.
Nackdelen är mängden ansiktskräm och lypsyl man måste förbruka.
Men våren blir precis som ovan, solig!


Lördag igen

Dagens planer ser ut såhär:

06.00 - 09.00 Sprang 30 km med Zhao, pratade oavbrutet första 1.5 timmarna. På hemvägen frågade han om jag fortfarande åkte till Beijing och pluggade kinesiska, då slog det mig att en timme där eller en timmes social aktivitet ger lika mycket! Men att boka och betala lektioner är mycket mer ansträngande och tiden spenderad inte lika kul.

09.00-12.00 Jobba jobba jobba. Nästa vecka mkt fullspäckat med resa och överlappande besökare från onsdag fram till torsdagen veckan efter... Bra att man är särbo och kan jobba när man vill. Såhär sitter jag när jag jobbar hemifrån, varierar fotöljen och läsning om riggar med rapportskrivning vid datorn.



12.00-14.30 Göra dumplings hemma hos Linda och äta lunch med henne och Libin.




Till lunchen vi bakat (dumplings) så drack vi äppelcidervinäger-juice. Gott faktiskt, som sur äppeljuice.
15.00-17.30 Jobba jobba jobba igen.


17.30-20.00 Middag med några löparkompisar, jag tror de inte dricker nu så nära marathon (4 v) så förhoppningsvis lugnt och hem i tid. :)

Helt fel visade det sig.  De hade bunkrat med Baijiu, rödvin och öl. VI hade en lång och rolig middag. Här är klockan 22.30 och vi är på väg hem, jag är så trött efter en lång rolig dag.



Sen efter det ska jag slappa i mina mjukisar, ännu en anledning att det är bra att vara särbo, eftrsom Erik avskyr min rosagrå adidas-WCT-sportdress i matchande jacka och byxor... (Puss på dig) Så blev det inte, utan sova sova sova...

squash??

jag och grace testade ngt som gymmet kallade squash - en liten boll som var hård och knappt studsade.
ingen höjdare om man inte tog i som sjutton.

är squash verkligen detta?? plocka upp en boll från golvet efter varje väggstuds? eller var bollen helt enkelt kass?? någon som vet?


för övrigt är grace pingisproffs (typ), i årliga turneringarna rankad 1 tjej, även högt på kill-listan. hon säger själv att tjejer brukar inte gilla att spela så ofta så de blir inte så bra, men hon är glad över att ha sin lilla son att sporta med.

Hur våren jag pratar om såg ut egentligen







Klockan 18.10 har solen börjat gått ner - då har jag kommit upp på bergstopparna och är på väg nerför igen...

Våren vinner över sommaren

Idag var det runt 15 grader, sol och vindstilla! det måste vara världens härligaste väder att få efter en kall snöig vinter. Jag kände ett lugn och var nöjd hela dagen och skyndade mig iväg prick fem för att hinna ut och springa innan det blir mörkt. Dagarna är långa nu helt plötsligt! Det är ju ljust när man kommer hem! (Om man inte jobbar till halv sju och det har väl hänt ibland)

Inte ens 32 grader varmt soligt thailand är så uppiggande som en svensk (nordkinesisk) vår!

Snart är det dags för er hemma i sverige också, bara en månad kvar va?



http://mentaldeviant.files.wordpress.com/2009/04/spring-flowers.jpg


Resultat av vår aktiva semester...

Mina ben är inte så snygga just nu! Blåmärken täcker knäna och framsida vader. Skrapsår från vassa klippkanter. Men har man haft kul så måste det synas, så var de ju när man var liten eller hur??


Ännu en liten bild på Eriks skräckfilmstår!!! Haha, han är en RIKTIG löpare nu! Snart utan stortånaglar, bra planerat att bli av med dem till maran i April!

8 mils löpning i Thailand

Jag hann avverka ca 8 mils löpning i Thailand (och Erik nästan lika mycket) och varav två långpass på 20 km och ett på 24 km. På morgonen var det svalt och mysigt att se soluppgången. Det blev strandrundor, landsbygd och riksväg in i landet! Det finns inget bättre att se sig omkring till fots och man hinner ju faktiskt en mil på bara en timme!

Med GPSklocka blir det roliga minnen att kolla på google maps med efteråt, vilka samhällen man passerade osv.


Såhär pigga är vi klockan 06.00! 
 


Dag 2 klippklättring

Det var så jäkla kul att klättra utomhus!! Efter att ha vilat hade vi nya krafter och körde en hel dag i 35 graders värme på nya ställen och svårare än första dagen! Vilka utmanande klippor, vi fick t.o.m känna oss besegrade på ett ställe, vi kom halvvägs upp och sen var det omöjligt att klura ut hur man skulle greppa för att kunna fortsätta.



Thailand - Klättring1

Måndag 15 Feb, Erik&Lina:
Bästa utflykten hittills, jag och Lina är rastlösa själar som bäst gillar när vi får lära oss något nytt. Så en dags klättring på Railay var perfekt. Började med några lägre klättringar under förmiddagen för att sedan under eftermiddagen gå till andra sidan ön och göra högre klättringar. Lina var grym, flög uppför alla passager med ren råstyrka som drivkraft. Vi kan båda förbättra tekniken, så på torsdag har vi bokat in ytterligate en en-dagskurs med privat instruktör för att lära oss teknik. Dagen avslutades med en häftigt grottvandring, vi gick längs rep och stegar uppför en grotta tills vi kom till en glugg varifrån vi skulle hissa ner oss själva via rep till marknivå. Ni ser höjden i 4:e bilden. Hemma framåt åtta på kvällen, jättenöjda och hemskt trötta. Längtar till torsdag då vi får klättra igen!  


Thailand - Löpträning

Söndag 14 Feb, Erik&Lina:
Maratonuppladdningen fortsätter även under semestern. Söndag gjorde vi 18km och tisdag 16:e 24km. Det gäller att starta tidigt på dagen så att vi hinner hem innan värmen når sin kulmen. Passen har startat kl0600, före frukost men med en gräddig kaffe-latte som uppladdning. Att springa långpass ger även bra möjlighet att komma bort från turist-anläggningar och få se riktig thailändsk landsbygd.

Thailand - Djungeltur

Lördag 13 Feb, Erik:
Andra dagen i Thailand och vi stack iväg på en utflykt till regnskogen för att titta på apor och bada i heta källor. Det är första gången jag kommer så nära apor så för mig var det roligt, även om vi senare upptäckte att det även myllrar av mer eller mindre tama apor kring vårt hotel...söta är de ialf och vi fick en vacker vy från ett berg vi med möda klättrade halvvägs uppför. Dagen avslutades med 2km promenad/vandring in i skogen till heta källor. och små kalla naturliga pooler i skogen. Det var jättemysigt och enormt läckert att promenera runt i vildvuxen skog och krypa ner i avskilda vattenhål och bada.

Sura fötter

Söndag 7 Feb, Erik:
Vaknade sent och hann precis köpa morgonens sista jianbing ute på gatan innan de skulle packa ihop och gå hem. Efter frukost upp på löpbandet för veckans långpass, 21km med tempoväxlingar stod på schemat. Gick asbra och var skönt pass...men mina fötter lider efter snart 4 veckors träningsökning. Som vanligt drar jag på mig blånaglar och mina stackars tår ömmar. Vad ska det vara bra till med naglar?

Ni kan förresten följa träningsuppladdningen inför Wien marathon på:

http://www.jogg.se/joggare/eriksun


Snow Puffy

Lördag 6 Feb, Erik:
Alla jobbade idag lördag för att kunna få 9 sammanhängande dagars ledigt under kinesiskt nyårsfirande som startar nästa lördag. Hade hoppats komma hem tidigt men vi hade kul på jobbet och åt middag ihop innan vi avslutade dagen. På väg hem stannade jag till vid Zhongshan Park och köpte en påse "Snow Puff". Det är små läckra wienerbrödslika bollar med vaniljvisp i...supergoda!


Make up stället i fredags

g


Också skönt


En bok i fåtöljen och spotify. Säker solning. Somnade nyss i den här ställningen.


Söndagsjogging till Majiawan

Idag avverkade vi 27 km i 5.48 tempo, vilket är bra! (2 tim och 38 minuter)

1. Det är bra för att det är första långpasset maratonet i oktober. Bara en gång 20 km, resten kortare än 10 km.

2. Det är bra för att jag var aldrig speciellt trött, under löpning sprang jag med låg puls, fick inte heller ont i kroppen eller speciellt trött efteråt.

3. Det är dessutom bra för att av de mina livs 8 långpass är detta den bästa tiden! (En gång tidigare lyckats med samma tid)



Det finns hopp efter vintern ändå!!

Och Erik, känner du dig utmanad? Kram!

Lördagsbouldring i Xuanhua


Det håller på att öppna ett gym på tredje våningen i mitt hotell. De har dessutom en del till inne i stan, med squash, bouldervägg, bastu-yoga (?) och spinning, danspass och sparringsäckar, personliga tränare mm.


Jag och Grace fick en privat rundvandring och prova på 5 minuter av varje aktivtet. Lagom för mig som var lite seg på lördagmorgonen.

Sedan hade jag lunch och en ansikts och kroppsbehandling inbokad med Kathy, men då hennes mobil var avständ så fick jag åka hem och sova lite istället. Behandlingarna hade nog varit skönt, men att sova är också avslappnande när man är lite bakis...

Dessutom blev min middag med Mr Zhang inställd, jag ringde honom 17.30 och då visade det sig att han precis hade ätit för han trodde jag hade åkt till Beijing! Vi hade bokat två dagar innan.

Börjar folk ledsna på mig eller var de så att de andra också var bakis =) ?

Hursomhelst, middagen blir imorgon istället, behandlignarna en annan helg för imorgon söndag är det äntligen LÅNGPASS med Zhao Guo Fang!!

Sjuuuuukt stolt ögonblick!!





Att göra något man är rädd för och aldrig gjort förr är verkligen en kick och minne för livet!
Flytta utomlands, springa marathon, dansa inför för 230 personer, sjunga karaoke inför 80 kunder...
Det gäller att vara orädd och ha lagom förväntningar på resultatet, då blir det mesta kul att genomföra!
Det känns som att det här är året har det dykt upp så många sådana tillfällen också, 
om man bra säger ja till allt så får man verkligen testa på många grejer!

Nu hoppas jag att jag får vara med om nästa spännande utmaning under våren,
och ni kommer få se resultatet under hösten i Sverige...


Efterfest-sammanfattning!!

Vilken tur då att det var en rejäl efterfest istället så man fick prata av sig, dricka dansa och sjunga...!

Vi gick till ett karaoke rum, ca 8 personer och satt i sofforna med öl och whiskey, turades om att sjunga som underhållning, och efter några timmar så blev det disco-musik och dans på den lilla ytan fram storbildsTVn och soffborden...

I rummet bredvid var ca 15 operatörer och festade och vi gick in och skålade med dem, alla unga operatörer ca 20-25 år så vår HR chef passade på att hålla ett uppmuntrande tal om att man kan jobba hårt som ung person och bli som jag...haha lustigt att lyssna på sig själv som förebild, men med tanke på att de trodde jag var ca 22-24 år så måste de väl tycka att det är rätt konstigt att kunna komma och vara chef på deras företag, så vi fick också förklara att jag är 28 år. Även om det nu inte var helt sant ännu.

Efter ett tag var alla i samma rum och sjöng och drack tillsammans, och tydligen inte heller vanligt i kinesisk kultur att general manager, chefer och operatörer kan göra det.

Annual party sammanfattning



Vi inledde med vår dans, därefter följde sånger, danser och prisutlottningar med mellansnack av två konferencierer. (Som jobbar hos oss i vanligt fall) Alla shower var av anställda eller deras barn. Näst sist var min avdelning upp och en sjöng en ballad på kinesiska...!



Äta det försökte man göra samtidigt som showerna. Skåla också. Men när sista showen pågick - då klädde folk på sig jackorna och nästan rusade ut. Jag som satt och väntade på att det skulle ta en paus så man fick mingla, prata skåla och äta! Det kom aldrig...




 



 

Dans-showen!


Här är vi snygga och nervösa!


Glitter i killarnas hår!


Glitter på mina axlar...


Trillingar...?? Eller Tvllingar plus jag??


Killarna posar!


Inlednings-movesen... 230 förväntansfulla personer!


Bubblor!



Jag hade en olycka i första sekunderna-BH-bandet av genomskinlig gummi lossnade och som en projektil snärtade loss... Gah!! Kom bort mig, glömde movesen någon sekund men hakade på de andra sedan och hoppades att klänningen skulle stanna upp ändå...


Dansar i fronten och tänker på att le le le... Och jag hade faktiskt jäkligt roligt! Men det känns som man övat så länge för en så kort stund på scen, 3 minuter plus när man är nervös går tiden fort och man får minnesförlust. Kommer inte ihåg mer än början och slut - ca 30 sekunder totalt.... Va hände egentligen däremellan??

Kand fran TV

Fredag 5 Feb, Erik:
Forra forra veckan i Singapore, forra veckan i Sverige, denna och nasta i Shanghai och sen i Thailand och darefter tillbaka till Sverige en vecka....det ar tur att jag tycker om att resa. Veckan i Sverige var rolig, helg pa landet hos Bert, jobb i Fagersta och helg med mamma&pappa i Vetlanda. Kort, gott och effektivt.

Ett lustigt mote fick jag i Fagersta. Nar jag satt ensam i TV-rummet pa vandrarhemmet Rosenlund och tittade pa 21-nyheterna smog ett gang frusna SVT-arbetare in. De hade varit i Fagersta och spelat in dokumentar om en man som publicerar information om domda brottslingar pa natet och skulle overnatta pa vandrarhemmet.

En av personerna slog sig sig ner i TV-rummet hos mig. Vi presenterade oss aldrig utan satt och smapratade under nyheterna over en kopp te. Hon berattade att hon under drygt 10 ar arbetat for SVT i Afrika och hon var nyfiken pa hur jag uppfattar livet i Kina och vi pratade en halvtimme kring det. Det var forst igar nar jag streamade "Korrespondenterna" pa SVT-Play jag forstod att kvinnan jag satt och pratat med var Marika Griehsel, langvarig korrespondent i Afrika och bla under Apartheid-tiden bosatt i Sydafrika. Intressant men ocksa ett missat tillfalle att fa lara mig mer om Afrika...

 

Gågatan är full av folk som förbereder nyår


Matstånd på en sidogata.

Det är dags för nyår och köpa röda planscher att sätta upp runt dörren.


En grupp säljare har kommit till stan.

Vi vet inte vilka det är. Alla har liknande kläder och säljer liknande saker i långa rader på gågatan. Silversmycken, djur och knivar.



På shoppinggatan hittade jag en hel del djur


En krona styck - ta hem och lek med den, den piper och är söt, ett par dagar gammal kyckling. Men den lever max ett par dagar, färgen har gjort dem lite känsliga.

En get skulle jag tro att detta har varit.



Vems fot är det här? Gissa djuret! Jag vet då inte.

Dansande hatt

Cheferna, förutom de två kvinnliga, kommer uppträda med en hatt, hudfärgade kläder, som någon form av bäbisar som kommer rita på varandras magar. (Så mkt skvaller fick jag höra - det blir en grymt rolig överraskning att se vad de har planerat för dans, men jag är inte ledsen att jag "slapp" vara med utan får kolla istället!)

Här är iallafall en av de åtta hattarna.


Klänningsuthyrningen

Det fanns hur mycket klänningar som helst - två plan. Allt påminde om barbie-docke-kläder, inte för att jag lekt med såna, men prassligt och blänkande och trångt att ha på sig...

Våra är kortare, bara till knäna.




Peruken till morgondagens show

Page i mörkrött - mycket mörkare än min riktiga färg, men visst ser det äkta ut?
Till det en axelbandslös paljettklänning i rosa. Blir nog snyggt de här...

RSS 2.0