Åre och fin svensk vinter
Erik: Idag lördag landat i kina igen efter en knapp vecka i Sverige. Vi var hemma i Sverige över kinsiskt nyår för en tur till Åre. Vi har sett fram emot utförsåkning länge nu och äntligen fick vi fyra dagars perfekt väder i Åre. Åkningen var fin, vädret toppen om än lite kallt. Enda abret var sjuka vi båda drog på oss, så i princip höll vi oss stående halvdag i backen innan vi åkte hem och däckade i sängen. Så kan det vara, men det var härlig semester hur som helts. Bäst var dagen då vi gick på tur och skulle vi smida nya skidplaner för kommande år blir det nog just turåkning.
-
Sista dagen av fyra åk-dagar gick vi på tur. Det var superfint och verklingen vår grej att gå på tur. Strävsamt, jobbigt (särskilt uppför), rogivande och vackert. Lägg till en paus med svensk husmanskost och kaffe i stuga längs leden så är trippen komplett. Njutbart!
-
Vintern i fjällen är kall och vi tog en kort lunchpaus, här med en irish-coffea och lite tidning.
-
På tur i perfekt väder. Dock var skidorna jag hyrde ovallade och saknade fjäll på undersidan som vissa turskidor har. Så första 7km med stigning uppför berget var jobbiga. Lina låg konsekvent 50m före mig och när hon väntade ifatt mig hann jag inte mer än upp med henne innan hon stack iväg och fick ett försprång. Surt!
-
Inte åreskutan med utsikt från toppen av VM6an. En av dagarna var gondonel till toppen öppen och jag körde ett par åk därifrån ensam medan lina låg hemma och vilade. Tycket lite synd om lina för det var de bästa åken på veckan. Perfekt pist, lite folk i backen och en kortare tur utanför pisten med fin nysnö som fallit över natten.
Nyårspresenter
Erik: Idag var det sista dagen på jobbet innan nyår, även om många passat på ta ut semester denna vecka också. Kinesiska nyåret är årets största högtid och mycket handlar om att umgås med familjen och äta, dvs som vår jul.
-
Så idag kom min kollega Cambell och gav mig 4 Peking-ankor som han insisterade jag ska ta med hem till Sverige. Supersnällt men lite opraktiskt, de tar upp en hel resväska. Men det får bli så för att inte göra honom besviken och så för att göra någon därhemma glad. De är supergoda och kommer tydligen från bästa stället i Beijing för Peking-anka.
-
-
Öven bostadsföreningen (eller vad det nu är där jag bor) tänker på nyåret och gav mig en bild jag skulle sätta upp på dörren. Jag har valt att inte göra det för då kanske den förstörs, tänkte spara den istället. Syns inte på bilden men den har massa glitter och grejer och är fin. Som sagt, lite julkänsla men på kinesiska.
-
Saturday night live
Erik: Lördag och vanlig arbetsdag. Jepp, under Januari jobbar vi in 4 lördagar för att kunna få längre sammanhängande ledighet under kinesikst nyår. Så det är 6-dagarsvecka hela Januari. Det är något att fundera på hemma i Sverige. Efter jobbet idag gympass med PT och sen till mitt hak för middag, jag gillar krypa in där på kvällen med en bok och äta lite mer än jag behöver och dricka en öl, det mår man bra av!
-
Bröllopspresent China
Erik: Jag och Lina fick bröllopspresent från min tidigare chef Wende här i Kina. Fick en superfin te-kanna med 4 koppar och fat. Det är riktigt tunt fint handmålat "Bone China". Det här är något där "Made in China" är kvalitet! Jag blev jätteglad, lina har inte sett presenten än.
-
Aladdin 2a lagret
Erik: Köpte med mig Aladdin-askar till jobbet efter julen i Sverige. Stallde fram askarna när jag lämnade kontoret sent en kväll i veckan (20:30) och kom först till kontoret dagen efter runt kl8 och då hade någon redan tagit några bitar i översta lagret...och dessutom plockat åt sig en av samma bitar i 2a lagret!
-
Tycker det var så roligt, för det är typ ursvensk regel att inte ta från 2a lagret innan 1a lagret är avslutat och nu hade ngn gjort just det mellan 20:30 och 08:00. Vem har jag ingen aning om men lite mystiskt är det allt!
-
Kaffe på jobbet...finally!
Erik: Tillgång till bra kaffe på/nära jobbet?
-
Beijing kontoret - Yes/Check
Shanghai kontoret - No, not so far anyway
-
Men! I veckan snickrade de i huset bredvid vårt kontor och en em satt en härligt grön sjöjungfru i fönstret...Starbucks kommer med 15Kr kaffe och därmed får jag halv-tio kaffe även i Shanghai. Grymt!
-
Bokåret 2011
Erik: 2011 blev ett år med mycket läsning, mycket tid på resande fot - flyg, flygplatser, kvällar på hotell, bil tor Xuanhua. Det blir en vana och tycker det är ganska rogivande att resa, plockar alltid med mig en pocketbok och nedan är årets kanske 4 bästa läsminnen.
-
- Nattfåk (J Teorin) - Deckare som utspelar sig på Ölands norra udde med övernaturliga inslag. Mystiskt och kusligt med språk-kvalitet ovanligt för deckare.
- Människohamn (J A Lindqvist) - Ytterligare en deckare med mystisk spökhistoria om havet och förlorade nära. Läskigt och riktigt bra.
- Mäster (A Coelho Ahndoril) - Förra sekelskiftet i sverige och histora om en skäddare som står upp för sina åsikter och kämpar för rättvisa med högt personlig pris. Intressant och spännande historieskildring
- Flyga drake (K Hossain) - Afganistan före och efter invasion sovjetunionen och historia om vänskap som bryts av kriget. En spännande resa till Afghanistan och deras historia.
-
Hot-pot med Beijing-kontoret
Erik: Så var det lite avslutning av året, kinesika nyåret är ju om en dryg vecka och man kan märka att alla börjar varva ner. Vi från kontoret gick och åt hot-pot tillsammans, min favorit.
-
Max tar för sig av dipp-såsen. Basen är sesampasta, chili, vitlök och sen kan man smaksätta lite efter tycke och smak. Jag brukar nöja mig med basen och lite korriander, så gott!
-
-
Hot-poten står mitt i bordet och alla doppar i samma skål. Det är trevligt sätt att äta på.
-
-
För fyra år sedan var det otippat att jag överhuvud taget skulle äta ko-mage, men idag tillhör det en favorit och är obligatoriskt när jag får beställa in hot-pot. Skulle vara kul om det gick att köpa i Sverige, hur ska jag annars klara mig utan det när vi en dag bor i Sverige?
-
Erik var min PT i helgen på gymmet i Beijing
intervaller på löpband, sedan hårda överkroppsövningar med maskin, vikt och kroppsmotstånd. (arm, mage, rygg, axlar)
Otroligt effektivt att ha någon som planerar och pushar en! helt slut i armarna på kvällen...
Men å andra sidan kostar gymmet 100 Kr per gång, då gäller det att vara där i 1.5 timme minst och få utnyttja det maximalt. Dock blev vi för hungriga för att orka avsluta med simning.
Mmm...tremilahunger och hotellbuffee! - 220 kr per person
Vad kan jag säga om ovanstående bilder? Hummer, sashimi, rotmos, italienska skinkor, löjrom, indisk mat, gåsleverpastej, hembakt bröd, ostar, och efterrätterna kan jag inte ens rabbla upp. Och cappucino, grönt te, färskpressad juice... Tur att man inte äter här jämt.
En lång söndagspromad i det "civiliserade Chaoyang"
Poster på fasaderna som täcker byggnadsområder - uppe i högra hörnet reklam för det "civilized Chaoyang"-området vi befinner oss i. Enligt bilden väldig multi-kulturellt område också... inte ofta i Sverige man ser den här typen av reklam.
Såhär såg det ut bakom fasaden, en djup djup grop.
Men de här byggnaderna är faktiskt mäktiga, det måste man erkänna.
Vi hade skippat frukost, sprungit två mil och längtat efter en riktigt god hotelllunch-buffee. Kommer dit kl 11 superhugnriga och får reda på att de öppnar 12... Så för att inte vräka i oss Starbucks eller macdonalds för att överleva tvingade vi ut oss på en 1 timmmes promenad hand i hand... Vi blev ännu hungrigare och man kan nästan kalla det Rune Larssons tremila-hunger som vi kom med till hotellbuffen. (Om man läser Runners World vet man vad det innebär att vara så hungrig och hur gott mat smakar)
Såhär såg det ut bakom fasaden, en djup djup grop.
Men de här byggnaderna är faktiskt mäktiga, det måste man erkänna.
Vi hade skippat frukost, sprungit två mil och längtat efter en riktigt god hotelllunch-buffee. Kommer dit kl 11 superhugnriga och får reda på att de öppnar 12... Så för att inte vräka i oss Starbucks eller macdonalds för att överleva tvingade vi ut oss på en 1 timmmes promenad hand i hand... Vi blev ännu hungrigare och man kan nästan kalla det Rune Larssons tremila-hunger som vi kom med till hotellbuffen. (Om man läser Runners World vet man vad det innebär att vara så hungrig och hur gott mat smakar)
veckosammanfattning xuanhua - offentliggörande offsite
detta var ju en lite annorlunda nyårsvecka, eftersom vi jobbade den 31 Dec och sedan var ledig 1-2-3 Jan (sön, mån, tis) den 1 jan är speciell för mig då började nämligen mitt nya, lite annorlunda anvar på jobbet, men eftersom vi alla var lediga så kan man inte säga att det någon "skillnad", trots att jag fick ett grattis-samtal uppifrån, då jag måste verkat helt oförstående för varför jag skulle grattas den dagen... ;)
onsdag tillbaks på kontoret en dag och jobba ifatt och få nyheten att vi inte har någon ström på torsdagen utan måste stänga en dag till. vi hade planerat managementmöte fredag och lördag, men tack och lov för strömavbrottet kunde vi ha det tors-fre eftersom vi skulle till ett hotell/konferensställe som hade ström.
jag hade varit väldigt nervös innan detta möte, eftersom vi skulle släppa en nyhet om mitt nya ansvar och jag såg fram emot det med skräckblandad glädje, skönt att äntligen få ta på sig jobbet officiellt så jag kan börja involvera mig till 100 % men samtidigt skräcken för hur det ska tas. Hursomhelst det togs bra, jag ställde mig upp och höll mitt korta förberedda tal på kinesiska, och sedan kunde jag äntligen slappna av och vara helt närvarande resten av tiden.
på kvällen hade vi en middag och det var glatt skålande och lyckönskande och nu känner jag mig rejält laddad för kommande års utmaningar som började idag!
onsdag tillbaks på kontoret en dag och jobba ifatt och få nyheten att vi inte har någon ström på torsdagen utan måste stänga en dag till. vi hade planerat managementmöte fredag och lördag, men tack och lov för strömavbrottet kunde vi ha det tors-fre eftersom vi skulle till ett hotell/konferensställe som hade ström.
jag hade varit väldigt nervös innan detta möte, eftersom vi skulle släppa en nyhet om mitt nya ansvar och jag såg fram emot det med skräckblandad glädje, skönt att äntligen få ta på sig jobbet officiellt så jag kan börja involvera mig till 100 % men samtidigt skräcken för hur det ska tas. Hursomhelst det togs bra, jag ställde mig upp och höll mitt korta förberedda tal på kinesiska, och sedan kunde jag äntligen slappna av och vara helt närvarande resten av tiden.
på kvällen hade vi en middag och det var glatt skålande och lyckönskande och nu känner jag mig rejält laddad för kommande års utmaningar som började idag!
spinning på svenska
kom hem supertrött, hungrig och frusen efter jobbet (dunjacka & vantar vid datorn är vardag!) efter 2 dagars offsite möte, åt en skål gröt och la mig under två täcken och sov en timme fram till klockan 7. Sedan vaknade jag och ville verkligen iväg och träna! Jag sa till mig själv att jag inte hinner, men jag ville verkligen så på 5 minuter bytte jag om och tog en taxi till gymmet.
Spinningen visade sig idag innehålla TVÅ SVENSKA LÅTAR! Den ena var "här kommer pippi långstrump" på franska teknoversion och sedan kommer "sitter här och väntar och spelar lite dota"...!!! Av 10 låtar har instruktören hittat 2 st svenska, detta kan inte vara en slump. Sist frågade en annan instruktör om jag var svensk, så jag tror de har efterforskat lite.
Under passet pratade instruktören 2 språk, exempel räknade 1-2-3 på engelska, sa "okey" flera gånger och andra uttryck... Jag berömde instruktören flera gånger efteråt och gick hem på toppenhumör!
Den här gången hejade jag och pratade lite med receptionisterna också så jag tror de inte är arga på mig längre nu, alla sa glatt hej då och tack när jag gick, det var länge sedan... :) De första gångerna jag kom på spinning fick jag åka tillbaka eftersom det var fullt varje gång och de tyckte det var ett bra system att komma 6.30 och köa tills 7 för att ta en cykel och passet börjar 7.30... Att slösa en timme på det viset irritierar mig och jag sa argt varje gång jag fick åka hem utan plats att de borde skaffa ett bokningssystem med biljetter och detta var värdelöst eftersom det stod 10-15 pers och väntade en halvtimme och ändå så fick inte alla plats.
Böcker för barn som inspirerar
Handla julklappar är svårt och det blir färre och färre år för år vilket är skönt. Syskonbarn är ialf prioriterat och i år blev det en mix av grejer med röd tråd barn-bok. Har inte tidigare tittat aktivt efter barnböcker men med lite googlande så hittade jag massa roliga barnböcker. Bäst just nu om man litar på kulturkritiker är inte "Astrid Lindgren söta barnböcker" utan "Tabita"-fula karaktärer med djupa och genomtänkta texter (ref: Mia Skäringer fula karaktär av halvförsupen kedjerökande morsa med bred dialekt). Jag köpte just två sånna barnböcker och läste dem själv innan de slogs in, och de var jättebra och roligt inspirerande teckande.
-
När jag tittade på barnböcker såg jag ialf bokomslaget nedan och tyckte det var fint, det är precis så jag känner för Lina!
-
Mat, mat och mera god mat
Nyårsmiddag med jobbarkompisar. Såg några ballongliknande grejer på andras bord och beställde in, det var ingen som riktigt visste vad det var. Fina är de ialf och smakade mmmm också, typ friterad deg med socker och sesamfrön. Kinesisk mat slutar som jag vid det här laget säkert sagt 100 gånger aldrig att överraska.
-
Åre here we come!
Usel bild men spelar ingen roll måste ändå lägga upp. De stod på jobbet veckan före jul och sålde biljetter till en skidort utanför Beijing, vet inte riktigt vad stället heter men de använde namnet "Dolomiterna".
-
Hur som helst blev jag grymt sugen på att åka skidor och nu har jag och Lina gjort slag i saken och bokat en veckas skidåkning i Åre över kinesiska nyåret. Oh vad jag längtar!
-
Trafikproblem - Parkera på taket
Idag hemresa från Xuanhua till Beijing fastande vi i bilkö. Det blev inte så lång väntan så blev förvånad när det visade sig vara trafikolycka. Lustig olycka, en VW Santana stod uppe på taket av en Nissan Teana. Gissar Nissan kört alldeles för fort och kört in bakifrån på Volkan och på något sätt Volkan krypit upp på taket av Nissan.
-
Några hundra meter fram stod ytterligare två krockade bilar och sen några hundra meter till 4 !!! krockade bilar. Kanske en seriekrock alltihop.
-
På precis samma ställe satt jag 2 timmer i somras, också då en trafikolycka där tillräckling många till sist mobiliserade kraft för att putta bort betongsuggorna i mitten av vägen innan trafiken kom igång igen.
-
Bli nu inte oroliga, vår chaufför kör väldigt lugnt och olyckor är inte så vanliga att se, och de jag sett ser ut att ha gått bra. I det här fallet stod massa personer runt bilarna och pratade och inga ambulanser så tror att klarade sig utan personskador.
-
Stor inte alltid störst
Bild från parkering på jobbet i Beijing, inte ovanligt att folk parkerar lite som de vill. Här en Porsche som valt att parkera framför en Hummer, bad idea? Hummer på väg ut och försöker smyga ut bakom men men det skulle aldrig gå. Stannade inte kvar för att se hur den tog sig ut, men kanske enklast att bara trycka bort Porschen!
-
Demonstration i Shanghai
Liten demonstration på flygplatsen i Shanghai. Av vad jag kunde förstå var det fastighetsägare som drabbats av värdefall på sina boenden när flygplatsen byggdes för två år sen och nu vill ha kompensation. Intressant att se en öppen demonstration och många som fotade och ställde frågor min ingen som försökte avbryta det hela, ev ofarlig demonstration!?
-
Summering av 2012? (kilometrar)
3598,60 km - 359.9 mil - alltså saknades fortfarande 5.1 mil in i det sista!
Sista två veckorna snittade jag 1.5 till 2 mil om dagen, men sedan tog semestern slut och när jag jobbar är det lite svårt att hinna med det... Hursomhelst, nära och nästa år tar jag detta!
Sista två veckorna snittade jag 1.5 till 2 mil om dagen, men sedan tog semestern slut och när jag jobbar är det lite svårt att hinna med det... Hursomhelst, nära och nästa år tar jag detta!
Inne-träning i väntan på ny säsong
Det är 14 minus och blåser kraftigt ute! Fast solen skiner och man vill gå ut ångrar man sig snabbt då det blir kallt hur mycket man än klär på sig. Ansiktet går ju inte att skydda!
Så vi har kört en del spinning och gymträning, ett nyöppnat gym finns i närheten och är jättefräscht. Men en morgonrunda blev det då vi planerade vårens första tävling - Mars 17 i Chongqing - tillsammans med 12 andra åker vi dit! Där kan man också njuta av de gröna bergen och den starka maten. Dessutom lite vår i förskott eftersom det ligger söderut, man flyger 2.5 timmar sydväst från Bejing.
Så vi har kört en del spinning och gymträning, ett nyöppnat gym finns i närheten och är jättefräscht. Men en morgonrunda blev det då vi planerade vårens första tävling - Mars 17 i Chongqing - tillsammans med 12 andra åker vi dit! Där kan man också njuta av de gröna bergen och den starka maten. Dessutom lite vår i förskott eftersom det ligger söderut, man flyger 2.5 timmar sydväst från Bejing.
Lunch innan Erik åker tillbaks till Beijing
Den här helgen har varit en riktig mathelg. Vi har ätit varierande och gott varje dag, så nu har vi hittat vår mat-serie om någon gäst kommer hit.
Ming Rui - youmian dumplings, rårakor, kyckling i sötsur sås, kokt anklever, spenat med jordnötter,
Datong Mian - kyckling wok, stekt kumminkaka, sojabönor,
Shuang yangrou - hot pot med lamm, spenat, vitkål och sesampasta,
ShengBaiWei - 3 sorters dumpling - lamm/dill, räk/fläsk/lök, nöt/mati, samt tofuostkaka med köttfärssås,
XiangQiao - stekt grönaböner i chili, lök och fläsk wokat, ägg och tomatsoppa
Här är lite bilder från lunchen där vi gick till vårat runt-hörnet-ställe. Vi hade en liten fotosession med alla i personalen efter att vi var klara och upptäckte också förra julens foton de tog som var uppsatta på en vägg!
Ming Rui - youmian dumplings, rårakor, kyckling i sötsur sås, kokt anklever, spenat med jordnötter,
Datong Mian - kyckling wok, stekt kumminkaka, sojabönor,
Shuang yangrou - hot pot med lamm, spenat, vitkål och sesampasta,
ShengBaiWei - 3 sorters dumpling - lamm/dill, räk/fläsk/lök, nöt/mati, samt tofuostkaka med köttfärssås,
XiangQiao - stekt grönaböner i chili, lök och fläsk wokat, ägg och tomatsoppa
Här är lite bilder från lunchen där vi gick till vårat runt-hörnet-ställe. Vi hade en liten fotosession med alla i personalen efter att vi var klara och upptäckte också förra julens foton de tog som var uppsatta på en vägg!
Nyårsafton - lördag - arbetsdag (!)
Lördagen den 31 dec går jag upp som vanligt, gör mig iordning och går till kontoret. Det är jobbdag. Vi flexar så att måndag, tisdag är lediga istället. Logiken i detta?? Den 1 dec är en röd dag. Röda dagar om infaller på helg, får förskjutas till måndag eller tisdagen så att man kan vara "långledig" (3 dagar).
Erik jobbar också hela dagen och klockan åtta på kvällen kommer han hit. Jag har förberett en överraskning, köpt kinesisk skumpa och förberett ölkorv och äpplen från sverige. Men han har också en överraskning. Han och chauffören har bestämt att gå ut och käka middag! Nyårsafton firas därför på haket mittemot med vegetariska rätter eftersom chauffören är buddist och inte äter kött. Men han dricker heller inte alkohol, vilket är perfekt eftersom vi är trötta på att trugas alkohol på alla middagar.
Middagen är jättetrevlig ihop med Wang, Eriks kinesiska är mycket bättre nu och de pratar på tillsammans vilket gör mig glad att se. Jag lyckas låta bli att rätta honom mer än två gånger, ;) jag har en ovana att göra det annars vilket skapar lite småtjafs...
Vi kommer hem halv tio och öppnar då skumpan. Det är typ druvsaft, avslagen, svag smak av alkohol/jäst (5%) lite sötma. Absolut inte gott! Vi tar ett halvt glas och sedan somnar vi före elva... Inget tolvslag för oss i år!
Erik jobbar också hela dagen och klockan åtta på kvällen kommer han hit. Jag har förberett en överraskning, köpt kinesisk skumpa och förberett ölkorv och äpplen från sverige. Men han har också en överraskning. Han och chauffören har bestämt att gå ut och käka middag! Nyårsafton firas därför på haket mittemot med vegetariska rätter eftersom chauffören är buddist och inte äter kött. Men han dricker heller inte alkohol, vilket är perfekt eftersom vi är trötta på att trugas alkohol på alla middagar.
Middagen är jättetrevlig ihop med Wang, Eriks kinesiska är mycket bättre nu och de pratar på tillsammans vilket gör mig glad att se. Jag lyckas låta bli att rätta honom mer än två gånger, ;) jag har en ovana att göra det annars vilket skapar lite småtjafs...
Vi kommer hem halv tio och öppnar då skumpan. Det är typ druvsaft, avslagen, svag smak av alkohol/jäst (5%) lite sötma. Absolut inte gott! Vi tar ett halvt glas och sedan somnar vi före elva... Inget tolvslag för oss i år!