Oväder drar förbi



Samma vy med några minuters mellanrum.


Oväder på väg

Kl 14.00 vardet strålande sol, jag tog en kort promenad innan jag gick in och ringde Erik. Medan vi pratar blir det plötsligt grått utanför fönstret, man ser inte mer än 50 meter framåt och platspåsar yr som fåglar utanför mitt fönster på 10 våningen. Jag springer runt och försöker förklara för honom att något konstigt är på gång, man ser ingenting utanför fönstret. Han är mer sansad än mig och ber mig ta kort, han förstår ändå inte vad jag menar när jag försöker beskriva. En kvart senare har vädret ändrat sig igen, det gråa har blivit svart men klar luft så man ser husen igen. Just nu blixtrar det för fullt, det är disko i mitt rum.


Efter en klarblå solig dag blåste det upp på 5 minuter och man såg inget...


10 minuter senare kom husen fram ur dimman.

Sedan började det blixtra loss ordentligt.


Norra Kinas vackra vyer

Jag har skrivit förut om mina morgonrundor i bergen, men jag måste lägga upp fler bilder så ni verkligen förstår hur vackert det är! Förra söndagen gick jag iväg med en bok för det var så soligt och fint, satte mig mellan några stenar på toppen, solade, läste och njöt av utsikten.

Dessutom inte en enda människa ute, det är svenskt att vilja gå ut om det är sol och det är kinesiskt att vilja gå in om det är sol.







Bouldering i Xuanhua

Erik kommer hit på torsdag kväll och stannar fre, lör, sön. Vi ska ut och klättra berg då! Eller på sten snarare... Jag var ut letade lämpliga stenar förra helgen, se nedan. Blir man inte klättringssugen?!?

Bouldering är klättring utan lina, man klättrar på stenblock för att öva teknik och för att det är kul! Jag hittade både svåra lodräta väggar och stora block med oregelbunden form som är lättare att ta sig upp på.

 

le


 

Middag hos Fred

Igår kväll var det middag hos Fred, jag och två till var ditbjudna. Det är första gången jag är hemma hos honom och träffar hans familj. Hans dotter är 8 år och pratar mycket engelska! Det var en rolig kväll med god mat och långa diskussioner.

Fred gillar baijiu så igår kom jag inte undan, jag hade redan undvikit baijiu en gång när han bjöd ut oss förut. När vi var ut och åt på restaurang med några andra för två veckor sedan och ursäktade jag mig med att jag var lite förkyld så jag slapp dricka, så denna gång var det obligatoriskt.

 

Sprit eller sport?


För att slappna av efter mycket jobb brukar min kloka chef säga att välj sprit eller sport, båda funkar. I vanligt fall kör jag sportvarianten, löpning eller danspass. Det är ju bättre för hälsan. Men igår var det middag med några kollegor och jag kom inte undan den kinesiska baijiun, så jag får rättfärdiga det med att jag behövde slappna av. Idag ligger jag nedbäddad i sängen, lite seg. Men det får mig åtminstone att inte göra alltför många saker under dagen så avslappningseffekten är ju sann.

Helg äntligen...!

Har känt mig tröttare och tröttare varje dag denna vecka. Har haft ett jätteviktigt möte och en fest för att fira några projekt och besökare från flera länder och även viktiga såna härifrån. Att förbereda ämnen och underlag, koordinera praktiska saker som hämtning, boende och mat och sedan vara socal på kvällen och vara uppe på morgonen igen... Det går ett par dagar innan man behöver sova ut. Idag fredag, inga gäster kvar, bara en massa summeringar av beslut och nya grejer att göra samt försummade medarbetare som behöver hjälp. Tänker jag bara på nästa vecka är det med skräckblandad glädje för det som kommer. Fredag em gick tidigt och sov tre timmar i sträck mellan 2 och 5. Nu är det äntligen helg!

Jag tror Erik håller med mig om att livet som expat inte bara är 3000 kronorsmiddagar? Lite jobb också?//LN

China BBQ med ingenjörerna

Öl och grillat är en favorit - när jag bestämmer ställe åt gästerna blir middagarna enkla och goda. Inga guld-salar och inga konstigheter. Kött på pinne och iskall öl. //Lina

Räkor, lammspett och kycklingspett.



Hela gänget utom jag. Plus vår besökare.

Superdejten i Shanghai

Längtar fortfarande tillbaks till veckan i Shanghai, till vår dejt på lyxrestaurastarangen. Tänker på maten, vinet och sällskapet. Nedan får ni se några fler av bilderna från den kvällen.


På väg ut hemma i Eriks lägenhet. Har firat med en somrig vaniljvodka m mangojuice drink.



Det var så varmt och fuktigt ute den kvällen att kamera linsen fick kondens när vi kom ut! OCh det gav ju ett snyggt skimmer... :)



Efter en supermiddag gav servitrisen mig denna "brudbukett" att ta med mig hem. Erik, har du den kvar än?





ERA-gruppen, som gjorde akrobatiken. Dessa 6 personer körde motorcykel inuti ett nätklot.

Multikulti-fest ikväll

Idag hade vi amerikanska, svenska och kinesiska gäster på möte och avslutade med en middag. Middagen var på en restaurang som kallar sig västerländsk och vi bokade nedervåningen och lät dem ordna buffe. Så drinkbord med baiju, rödvin och öl. Och matbuffe med kinesiska rätter som kycklingfötter, kallskuren biff, amerikanska rätter som panpizza och pommes frites. Mycket intressant blandning.

Det var väldigt trevligt, vi borde ha flera mingelmiddagar så man hinner prata med alla. När det är det typiska runda bordet i Kina och man är 18 personer blir bordet för stort, avstånden för långa och endast ett fåtal personer vågar prata. (Högsta chefen blir tvungen att hålla låda...middagarna blir dock korta och effektiva)

Internet är tillbaks i norra Kina!

Sedan 2 veckor tillbaka har inga svenska adresser gått att nå, överhuvudtaget inga europeiska eller europa. Åtminstone inte från norra Kina.

Det berodde inte på blockad som jag först trodde utan tydligen en trasig kabel i havet. Riktigt frustrerande här hemma efter jobbet, att inte kunna surfa på nyheter, mail osv. Visserligen är jag van att inte kunna nå sociala medier som facebook och youtube, men jag hade vant mig vid svt, svd och hotmail. Dessutom hade vi ju precis bytt bloggadress så jag skulle kunna blogga hemifrån - och då hände detta! Men nu verkar det vara fixat igen.

Så jag har lärt mig en annan website som har det mesta som youtube har, men också tv-serier.
www.youku.com
www.tudou.com

Båda är kinesiska sidor, men klicka er runt så hittar ni lite olika kinesiska tv inslag och även musik.


Vaknar 05.10 varje morgon...

Jag har oväntat blivit förtjust i tidiga morgonar... Eftersom jag ofta springer på morgonen så har jag blivit van att vakna 04.50. Så när jag inte springer, då vaknar jag 05.10, långt innan väckarklockan ringer, och går upp. Det är jätteskönt, då har man helt plötsligt 2 timmar fritid på morgonen!

Då kan man sätta sig och streama på tv4play.se med en kopp kaffe och en proteinglass... (Självgjord! Se nedan)

Blanda 1dl vaniljproteinpulver med en tesked Nescafe och 3 msk mjölk. Frys in och servera med hackade nötter. Verkligen jättegott! Nu vet jag att några blir förvånade över proteintillskotten =)

Kött mängden jag får i mig här är väldigt liten och om jag ska fortsätta träna som jag gör och få i mig minst 100 g protein om dagen (rek mängd) så funkar inte ångat vetebröd och stekta grönsaker i olja med enstaka köttbitar eller ärtor. Lunchen är inte proteinrik och därför blir det svårt att få i sig rätt mängd under övriga mål...
 

Vackra tårtor och goda kakor

Konditorier i Kina är mysiga att gå och titta i. De är oftast stora med många fräscha glasmontrar där man kan titta på tårtor, bullar och kakor. En favorit är deras sätt att använda röda bönor på, de blandar dem med socker och är en populär fyllning i mazariner, cremebullar och munkar. Jättegott, även om man inte hade tänkt sig den kombinationen innan!





Lunch från en liten stuga

I Beijing åt jag pannkaka med ägg och chili fran en av alla sma stugor som finns. Det ar sma kiosker dar det finns lite enklare mat/frukost. Brod med ägg, drickor, korv, stekt pannkaka osv. Som i Sverige for längesedan, alla sma korvkiosker som fanns överallt. Snabbt och billigt. Jag laste i nyheterna om en undrsokning som gjorts om turister i sverige, det som får mest minus ar att vi har (relativt sett) inga kiosker.

Var tog kioskerna vägen, är det någon som vet?


Nya hus längs gatan hem

Det byggs längs vägen jag går varje dag mellan jobbet och hotellet. Det blir ganska fint med siluetterna mot solnedgången. Känns nästan som jag bor i en storstad.



 

Beijing blommar ännu

Var och läste kinesiska i lördags - Beijing är fortfarande varmt och parkerna blommar i flera färger. Gick ut och satte på mig en sten och åt en medhavd lunch för att få lite sol.

6 timmars lektion gör en seg i huvudet av att sitta och läsa tecken som man inte kan läsa egentligen. Man tittar på tecknet och försöker komma ihåg eller gissa av sammanhanget - tänk dig att spela memory i 6 timmar! med 2000 brickor och utan medspelare...

Klotter på kinesiska


Taiwan Dream Lifter

Fredag 21 Augusti, Erik:
Precis hemkommen från en vecka i Taiwan. Som vanligt en välarrangerad resa med effektiv jobb...och inte minst god mat. Vet inte hur jag ska beskriva den Taiwanesiska maten, ganska lik Shanghais kök men lite mer buljongsmak och lite mindre sött. Hur som helst gott. Häftigast var ialf besök hos ett företag som underhåller flygplan...till vilket vi säljer verktyg...och bygger om Boeing 747 till fraktmodellen "Dream Lifter". Vi fick gå in en hangar och titta på när monterar vingspannen på denna bjässe. Visst är väl verktygsindustrin häftig och sexig ibland?


Lär dig laga kinesisk - 1: Jornötstekt biff med böngroddar

Lördag 22 Aug, Erik:
Jag har lovat både fästmö och systrarna två att lära mig laga riktig kinesiks mat under vår tid i Kina. Härmed börjar jag däför min enkla skola "Lär dig laga kinesiskt". Till en början kommer rätterna vara tagna ur min vardag, baserade på rätter jag stött på på restauranger, men som här är gjorda helt i min egen regi. På sikt väntar matlagningslektioner och då hoppas jag att det blir mer avancerade rätter.

I denna första lektion tar jag fasta på enkelheten i det kinesiska köket. En servering består som regel av minst 1 rätt fler än antalet inbjudna, dvs om 5 personer sitter runt border så gör man rätt i att servera åtminstone 6 rätter, exklusive ris och nudlar som ska serveras på slutet av middagen. En rätt består sedan oftast endast av 2-3 ingredienser tillagade  snabbt och vid hög värme, om det är wookade rätter (grytor har oftast betydligt fler ingredienser).

Smaksättarna tillsätts alldeles innan serveringen. Glöm här inte socker, varje kinesisk rätt som innehåller salt eller soja (dvs alla rätter) ska också smakas av med åtminstone en nypa socker, det är särskilt sant för det Shanghainesiska köket, som är känt för en något sötare smak än ex det peppriga Sichuan-köket eller det mer nordiska köket man hittar i Heilongjiang-provinsen i nordöstra Kina. 

En enkel och snabb rätt som blivit något av min favorit efter en lång jobbdag är stekt biff med böngrodda. Biffen steks snabbt i ordentligt med jordnötsolja. Därefter tillsätts böngroddarna, och strax därefter smaksättarna, 1 msk kinesisk soja, nån nypa socker och 2-3msk chiliolja. Alldeles innan serveringen vänder jag i grovhackad blad-koriander (som på engelska heter "Chinese Parcely" och används väldigt flitigt i hela det kinesiska köket)


Beijing Marathon 2009!

Så nu är vi anmälda, både jag och Erik! Den 18 oktober på morgonen startar det ca 42 km långa loppet.  Jag bestämde mig någon gång i somras, kan det ha varit juni?

Erik bestämde sig så snart som för någon vecka sedan, men vad jag har hört har han redan kört sin första långrunda på löpband - 28 km. Så det ska nog gå bra! Jag har bjudit hit honom på träningsläger, i Xuanhua är småvägarna hur många som helst medan i Shanghai är de väldigt sällsynta.

Just nu följer jag ett schema som finns på www.marathon.se, en jättebra hemsida med mycket intressant läsning.

Ännu en morgontur mellan åsnor och tegelbruk

Mellan kl 05.30 och 08.30 var jag och Mr Zhao ut och sprang genom bergsbyar på vägar utan asfalt. Det blev ca 30 km totalt och jag fick se mycket intressanta saker. Grottor att förvara saker i, grustag, primitiva små tegelbruk och små eldade krus att koka mat i. Så småningom ska jag ta med kameran hit och dokumentera allt jag ser, men nu får ni nöja er med en google maps bild med min runda inlagd (från min GPS klocka-bästa köpet!)

RSS 2.0