Leende landsbygd

Fredag 3 Sept, Erik:
Antligen i Xuanhua hos Lina. Har langtat efter det har och min kara. Nu skont trotta efter en spannande dag i bergen och pa kinesiska landsbygden. Idag fick vi uppleva u-lands Kina, spannande kontrast mot hyper-i-lands Kina jag dagligen upplever i Shanghai.

Nar man lever i Shanghai och som frekvent jobbresenar pendlar mellan snabbt pulserande miljonstader via hypermoderna flygplatser och snabbtag som far SJ att verka som en kvarleva fran mitten av forra arhundradet ar det ibland latt att glomma att Kina faktiskt ar ett u-land (faktiskt aven betraktat sa av kinesiska regeringen).

Men vid ett besok pa landsbygden sa far man uppleva hur 100-tals miljoner manniskor fortfarande lever och forsorjer sig. Aven om forhallandena ar enkla har de en sak gemensamt med de snabbt vaxande gruppen i-lands-kineser...nar det kommer en vasterlanning och pratar kinesiska ar de nyfikna, oppna och glada. 


Faraherden som vi motte pa berget. Hans kinesika dialekt var sa grov att inte ens Lina forstod vad han sa. Hans far var ialf jattefina och lod lydigt nar han med skrik och kastade stenar styrde de over berget.
 

Gruvarbetaren Yu Gui pa vag till sitt lilla gruvhal dar ytterligare 3 personer arbetade med att bryta jarnmalm. Skitig var han fran topp till ta, men likval visade han ett stort leende och lat Lina prova hans hatt...visade oss ocksa vilka barbuskar vi kunde plocka mogna bar fran.


Paret som for forbi efter var improviserade studieresa till ett tegelbranneri log stort nar de passerade pa sin traktor med ett lass nybranda tegelstenar. Traktorn av snittet i bilden ar vanlig pa landsbygden och kring storstaderna runt hela Kina.  


Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0